sepagi khamis-26/3



pagi2 yg hening n sunyi,
hanya kedengaran bunyi lagu dari desktop imp(ketua rumah),
pagi2 yg hening n sunyi,
adakah engkau sentiasa begini?

mengikut pengetahuan ak, org2 Arab mesir ny akn bkk kedai pd pkul 9 pgi pling awl EXCEPT kedai roti yg 24 hours, ak pn x taw apsal die wt 24 hours,hmm..
klw kt masjid waktu subuh, mcm kt MSIA jgk la org2 tue jek yg ade tp kt cni bley tahan ramai jgk la remaja die yg solat subuh, klw cuaca pagi2 ny, mmg sejuk! kuar 'asap' dari mulut tu perkara biase jek^_^, ktorang batak gak dgn asap2 ny,haha..
klw sejuk sket, mle la mulut tu,fuuhh!fuuhh! haha,
bsela tu b4 ny mne ade mulut2 berasap2 ny, klw nk berasap kt MSIA tu kne pgi highlands or bernafas kt aircond or kt dlm fridge.haa?? penah wt ke?
haha..
ak pernah dlu2^_^..

dlu pernah ade pegawai MARA ckp jgn ikut perangai arab yg bgn lewat ny, TP ktrang ny kn student yg mndgr ckp, so ktrang ikutla perangai arab ny jgk, tp ade sbb2 die,
-study lewat mlm ke
-bace quran mlm2 ke;P
-or wt ape2 la mlm2!
xpun pgi kls ustaz Salman Maskuri tp bukan ktrang la yg pgi, ade SORANG jek wakil dari rmh ktrang yg mmg sllu pgi kls tu, nme die Malik, die sllu pgi masjid n pgi kls tu pagi2, kadang die sering ajk ktrang pgi kls or masjid tp ktrangkn student yg mndgr ckp, ktrang mmg x pgi,haha, x dak hidayah lg kot,

kadang2 terpikir gak yg ape jek yg ktrang dpt, i mean agama n so on kt cni??
hmm, mslh tu!
xpe2, by time insyaAllah ktrang akn sedar^_^

pagi ini ape yg nk dibuat
-ak dgr dr mak ak yg ayah ak pgi meeting kt kl,sian mak ak, so ak ingt nk cntact die klw ade rezeki,
- kne study ny! 29 ny exam bai!
- xyah kuar rmh le~

warkah untuk kte~

sbgai mnsia biasa, tdk dpt lri dr perktaan masalah n penyelesaian, problem n solving, n kte sndri sbrnye amat sukar skli untuk menggunkn maslah itu sbg satu cbran skligus mnybbkn keadaan yg supposely sng mnjd lbih ssh n tdk terurus,
n jgk permasalahan yg sellu diutarakn dlm hidup ny sllunye tidak akn digmbrkn or x bley diolah dlm bntuk penyataan ataupn tndkan,
tp ble sseorng i2 mnghadapi ssuatu sbgni, scre hakikinye TIDAK,bknlah mnjdi satu masalah untuk sseorang itu mengekspresikannye sbgai satu ujian yg akn akn ditmpuh,
hnya mind setting shj yg mnntukan ssh ataupun sng ssuatu itu,
ble brckp mngenai mind setting ataupn dlm erti kte laen postif ataupn ngtif, kte sbnrnye sdg berckp dgn dri kte yg bhwe spe dri kte ny sbnrnye, tidak laen dn tdk bukn adlh dri sndri, cre mngndalikan dri,tindakan yg bkal diambil dan kesanggpn untuk mmbuat n menghadapi ape shj yg bakal berlku ats prbutan sndri,
kesanggupan inilah yg mmbezakn kte n org laen,dgn erti kata laen, walau apepun yg trjadi, sama ade baek ataupun buruk, tidak laen dn tdak bkn berbalik kpd penerimaan,positif or negatif td.(akn ditrngkn dlm post yg laen)
ttp kesanggupan itu tdk akn sskli dtg dgn sndri ttp mmerlukn satu pergorbnn yg sgt besar dlm dri,mungkin pengrbanan itu kte sndri tdk sdar atau kte sndri ambil mudah akn kesinambungn ataupn akibatnye, walhal kesangupn itu sndri yg spposely dtg dari dri sndri amat sng untk dikaitkan dgn kesombongan, riak n sgt senang jgk untk dijkan alasan bg ayat2 yg mmbnrkn kelemahan diri,rendah diri n sbgainye,
kte lpe bhwe pngorbnn itu sndri sbnrnye bley n SEMESTINYA mmbwa kpd satu keadaan yg mmbnrkan dri kte ny jgk kpd satu kuasa yg kte sndri x mampu hadapi s a normal human being, manusia biasa,
kuasa yg bkn milik kte ttp milik yg mncipta,
trdpt bbrpe persoalan yg sbnrnye sng jek nk definisikanye ttp sering diambil mudah oleh kte sume,
-knpe perlu diuji? dbri permasalahan?
-spe yg bg ny?
-ble kte ny diuji?
-bgaimna kte diuji plak?
-n knpe x bg pulak scre direct cara penyelesaian?

semua pertanyaan ini td boleh dijawab dgn plbgai perasaan n pendapat,emosi n toleransi,

spe?
- sume ujian ini dtg dari Allah( ini bley dirungkaikan scre detail lg), tuhan yg mencipta n berkuasa ats sgla sesuatu,
knpe?
- knpe mnusia hidup?adlh untuk diuji n dbri permasalahan,knpe diuji?kerana untuk mmbzakan siapa yg bertqwa n siap yg tidak,knpe perlu kpd taqwa? kerana taqwa itu yg mmbnrkn Allah itu tuhan yg satu n tiada tuhan selain Allah..
ble n bgaimna?
- ayyu zaman wi haggah! ble2 n ape2 jek! walau ble pn n walau ape pn yg dibuat, itu ialah ujian! walaupn kte ckp xdak masalah, itu ialah ujian! menguji kte sama ada kte ny bley hndle situasi kesenangan itu, tdo?revise?n so on..

N knpe x bg cre penyelesaian scre direct?
- itulah kuasa Allah n klmahan kte sbgai manusia biasa, setiap permasalahan ade cre penyelesaian, N itulah dikatakn UJIAN untuk menguji siape yg BERTAQWA, sume ade cre penyelsaian, tnggl lg kte sndri yg mncarinye, knpe kte brckp tidak ade penawar untuk AIDS dhlu sdngkn kte sndri x hbs lg mngkji smpai skrng? knpe dhlu kte brckp besi x bley terbang sdgnkn skrng skrg dh bley? ini kerana mnsia itu jarang bersyukur n x wt yg terbaek dlm ape yg dibuat,
SUNGGUH! kte termsk org yg x bersykur n zalim! kerna ape? kte x meletakkan dri kte ditmpt yg spttnye,
^_^,
renungkn~

PELIK TP BENAR!!

ble langit x mndung sllunye xkn hujan, tp kn cni, x mendung x ape2 pn ttbe xdak eliktrik,haha,amende ak ckp ny;P.. ny la situasi kmi ble xdak eletrik,huhu,sgt menyedihkan,huhu, tgh makan tu!!
ny pmndgn ble kt city star,salah satu tmpt yg byk dak msia pgi kt cairo,hahaha, tp kt cni x bley tngkp gmbr,ak dgn beraninye, menangkp gmbr kt port yg dei ckp x bley tngkp gmbr,haha,otai gle naahh!!
ny la kali pertama dlm life ak kt egypt ny yg ak jmpe motor kering mcm ny yg byk ade kt msia,klw moto kt cni,sume nk beso2!!
tp style lme,haha, nnti akn dicomparekan, jnme motor kt cni ek,,
-dayun
-halawa
-hiao jyang

hahaha, jnme cina kot,hmm^_^

ny slh satu bnde pelik jgk kt cni,apsal la ak mcmni,hahaha,ak tgh cbe untuk mnrnkn berat bdan,dgn melkukn snman N hpflly akn jd bnde pelik ble ak sampai kt msia^_^,haha,,
wait N C~

ak rindu bangat sma kamu~huhuhu

ttbe rse nk tunjuk gmbr tyme rye 2006,haha,ny la gmbr2 die^_^
rindu gle lar~xpe2,nnti amin blk bln 6 ny^_^





ketakutan~=( jadual exam! rattatoile! N kesihatan!

aku takut~
tidak!!! takut Allah shj^_^, tp lumrah manusia akan takut kt bnde2 yg die rse akn bg harm kt die kn? mmg takut kt Allah tu x bley disangkal lg coz takut die ialah takut TUHAN, bg aku, ak ny mmg penakut,huhu, ape perkara yg ak takut ek??
selain Allah..

- ak takut org x ske ak(hahaha)
- exam-akn dtg~29 ny mid SEM,habis exam SEM 10/4,hahaha,pastu ak blk msia^_^
- hantu~ even ak taw bnde tu xdak,huhu,
- haiwan yg pelik( ak baru bunuh tikus,hahaha)
-ak takut x sehat~huhu

hmm, hopefully by time ketakutan ak ny akn ak counter^_^
doakanla ak exam ny mumtaz ek!
abah,ibu,ita,ct,ali n sume org~
doakan ek^_^
insyaAllah kalian sentiasa ku doakan..
ny nk tunjuk sket hasil2 peperangan dgn makhluk perosak!haha

ini ialah hasil pembunuhan kejam ahli rumah kami,haha,
mangsa ini merupakan remaja lg,
dan mangsa ke 3 selepas rakan2nye yg laen,
yg laen akn menyusul^_^
N inilah kami,
minda yg cerdas datang dari badan yg cergas^_^,
fi aklissalim,fi jismissalim^_^
insyaAllah, kami nnti jd DOC TOUGH!!haha
sorila rmh bersepah 'sket'haha

CONGRATES!!-nina

pehh,
pandai2 btol la studnt2 thn ny,
hahaha,
tahniah2!
dgr cte taiping pn power gak kn,2 or 3 ek?? ape cer TGB no.4??
tp respect gle r langkawi, 1.404 GPS!!!
pecah record ny!!

TP~

klw rmai sgt dpt straight As ny payah jgk, nnti cmpttion nk k ovrC lak tnggi,hmm..
congrates kt;

nina! junior taiping coz dpt pncapaian yg sgt mmbggakan!!
tahniah mak ayah die^_^
nnti jgn lpe jasa mak ayh,
n nk balas jasa diorang pn bkn akn datang tp start dari dulu lg~
start dr kte kecik lg, bila kte doakn mak ayh kte berkat umur,sihat, murah rezeki n so on, itu salah satu cara kte balas jasa diorang,,
^_^

to;
-nina..

klw dh dpt result mcmni, kne ingat!
ny bru permulaan jek~
nnti ble dh msk ke foundation ke, IB,A level or ape2 jek la..
lg tough~
coz sume same level ngn kte..
or lg power dr kte..
klw bley nnti,
ade x skrng program yg terus pgi? mcm
-france(engin.)
-korea(engin.)
-egypt(med.)
-jordan(med.)
or mne2 jek la..

klw ade or mmg bermint kt c2, btter amik yg ny, coz by time, tajaan akn brkurang n bajet akn bg kt straight 1A..n criusly IB n Alevel ssh~grab peluang yg ade n pandai cari peluang..insyaAllah dpt punye ape yg dihajati coz u know wht is d best for u^_^.

k, congrates again k?
haha, al d best!!

MAAFKAN AKU

dah war ah ma'aya*

ya Allah,ak x tahu sbnrnye siapa ak,
siapa ak disisiMu,
selama hidup ini yaAllah,
aku sebenar2nya telah diberi byk nikmat olehMu,
ibubpaku,adik beradikku,kawan2ku,
maafkan aku...


ya Allah,
selama ini seberapa byk dosa yg telah ak lakukan,
ttp lebih byk kasih yg engkau curahkan,
solat yg ak tnggalkan,
puasa yg ak x tunaikan,
hubungan yg x pasti,
apatah lagi ketidak taatan kpd abah ibu,
tp engkau masih mmbriku peluang untuk bertaubat,
tp aku lalai,


dikala ak tahu pintu taubat i2 hampir tertutup,
baru i2 ak tersedar,
kasih Engkau tidak mengenal hamba,
disaat ak tidak mampu untuk berkata2,
engkau datang membawa makna,
makna yg aku tidak akn lupa,
yg ku harap akn ku bawa untuk bertemu Mu,
bertemu tuhan yg menciptaku,


mungkin hidup didunia ini tidak lama lg bgku,
mungkin ujian ini terlalu berat bgku,
tp akn ku tempuh walau ianya tidak seperti yg ku mahu,
ttpi jgnlah kalian risau,
ku harap kte akan berjumpa lg,
insyaAllah perjumpaan selps ini,
perjmpaan yg paling diingati,
prjmpaan yg kekal abadi,
jannati,
insyaAllah...

ya Allah,
aku bersaksi,
tiada tuhan yg disembah melainkan Engkau,
dan nabi Muhammad itu ialah pesuruhMu ya ALLAH..

BILIK~




hmm, ny la my katil,kemas?? lom lg tu,hmm,


tp ble time nk tdo, bilik ny la yg jd tmpt pling best skli,hmm^_^










ny tmpat study terbaru,hehe..
bkn baru pn, study kt luar bilik jek,hmm,
tp ble tahan la rmh ny besar die,
haizz,,
study mkin lme mkin ssh, tp insyaAllah bley cope, tp kne la usaha btol2,

yg kt dpn tu ade mmber x lalu makan,haha,ntah mcne ntah,
die bru bgn tdo kot, xdak mood nk mkn,haha

knl x?

salam, hmm,malas la plak nk ckp english,haha,
sori la ek lme x tlis,huhu,ntah le, x bersemangt nk tulis,

haa, kt cni ade cte best ny terutme nk bgtaw kt my adik2,
knl x bazli??
UNIC??
xpn knl x juara AQ?
Abdullah Fahmi??

haaa~
die ade kt mansoura ny,
hehe,
ny slh satu bukti,
yelakan sslunye klw nk ckp bnde2 mcm ny kne ade bukti, btol x abah?^_^
hahaha,

tp gambar ngn abdullah fahmi tu x clear sgt,
die dh kahwin dh,
sellu jek ngn isteri die,hmm

klw bazli ny x taw lg ble nk kahwin,haha,
ny insyaAllah klw ade mse amin wt la rakaman ngn die,hehe bley?

gmbar ny dh lme jgk le, wktu time pgi jln2 kt sinai, pgi skli ngn diorang, sempat la tngkp gmbr diorang,hehe
,

ade lg satu gmbr, tp tgh naek kuda,wahaha,nnti la ek^_^