CAPRICORN-x caye!

btol ke ny? yg ny berbeda ngn kajian, JGN PERCAYE! ny bley syirik coz kte totally xdak usaha n yet kte prcye kt bintang.BINTANG??? haha, fikirlah sendiri~

CAPRICORN

Lelaki Capricorn mempunyai sikap yang pesimistik. Dia merasa rendah diri di dalam kehidupan. Apabila dia berasa cemburu, dia tidak akan tunjukkan pada kekasihnya sebaliknya akan mengeluarkan ketidakpuasan ini pada tempat lain seperti sukan atau di tempat kerja.

NUMATA-RAJA JATUH CINTA

Numata - Raja Jatuh Cinta

http://www.youtube.com/watch?v=_nBA8na0y8o

Ku tak bisa berhenti
Untuk mencarimu
Walau kini yang ada
Kamu tak mau
Ku tak bisa berhenti
Untuk mencintaimu
Jangan tanyakan mengapa
Karna ku tak tahu

reff:Seribu wanita menggoda
Hanya kamu yang jadi ratu hatiku
Seribu kali kau hancurkan
Masih ada banyak waktu memaksamu

Huuu, huuuu, raja sedang jatuh cinta kepadamu
Huuu, huuuu, raja sedang jatuh cinta kepadamu

Ku tak bisa berhenti
Untuk memujamu
Dan aku takkan menyerah
Oh hanya kamu
Ku tak bisa berhenti
Untuk mengagumi
Jangan sia-siakan aku
Ku ingin kamu

MONTH of MINE^_^

sebelum tu, kne dberi penerangan yg JELAS, kajian ni by Dr. fadzilah Khamsah, ok then, bkn syirik 4 percye bnde ny, mcm ckp DR. kte amik bnde ny supye knl dri ngn lbih dlm, PERBAIKI mne yg kurang n MUHASABAH diri balik,
semoga diberi kerdhaan dr ALLAH^_^

JANUARI

-Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
-Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
-Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
-Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
-Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
-Pandai mengambil hati orang lain.
-Pendiam kecuali telah dirangsang.
-Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
-Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
-Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
-Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
-Cukup sayang pada kanak-kanak.
-Suka duduk di rumah.
-Setia pada segala-galanya.
-Perlu belajar kemahiran bersosial.
-Sifat cemburu yang sangat tinggi

EMAS & SUTERA haram untuk LELAKI

Emas dan Sutera Asli Haram Untuk Orang Laki-Laki

Kalau Islam telah memberikan perkenan bahkan menyerukan kepada umatnya supaya berhias dan menentang keras kepada siapa yang mengharamkannya, iaitu seperti yang dikatakan Allah dalam al-Quran:

"Siapakah yang berani mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkan untuk hambaNya dan begitu juga rezeki-rezeki yang baik (halal)?" (al-A'raf: 32)
Maka dibalik itu Islam telah mengharamkan kepada orang laki-laki dua perhiasan, di mana kedua perhiasan tersebut paling manis buat kaum wanita. Dua perhiasan itu ialah:
Berhias dengan emas.

Memakai kain sutera asli.
Ali bin Abu Talib r.a. berkata:
"Rasulullah s.a.w. mengambil sutera, ia letakkan di sebelah kanannya, dan ia mengambil emas kemudian diletakkan di sebelah kirinya, lantas ia berkata: Kedua ini haram buat orang laki-laki dari umatku." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasa'i, Ibnu Hibban dan Ibnu Majah)
Tetapi Ibnu Majah menambah:
"halal buat orang-orang perempuan."
Dan Saiyidina Umar pernah juga berkata:
"Aku pernah mendengar Rasulullah s.a. w. bersabda: 'Jangan kamu memakai sutera, karena barangsiapa memakai di dunia, nanti di akhirat tidak lagi memakainya.'" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dan tentang masalah pakaian sutera Nabi pun pernah juga bersabda:
"Sesungguhnya ini adalah pakaian orang yang (nanti di akhirat) tidak ada sedikitpun bagian baginya." (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dan tentang masalah emas, Nabi s.a.w. pernah melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, kemudian oleh Nabi cabut cincin itu dan dibuang ke tanah.
Kemudian beliau bersabda:
"Salah seorang diantara kamu ini sengaja mengambil bara api kemudian ia letakkan di tangannya. Setelah Rasulullah pergi, kepada si laki-laki tersebut dikatakan: 'Ambillah cincinmu itu dan manfaatkanlah.' Maka jawabnya: 'Tidak! Demi Allah, saya tidak mengambil cincin yang telah dibuang oleh Rasulullah.'" (Riwayat Muslim)

Dan seperti cincin, menurut apa yang kami saksikan di kalangan orang-orang kaya, iaitu mereka memakai pena emas, jam emas, gelang emas, kaling rokok emas,gigi emas dan seterusnya.
Adapun memakai cincin perak, buat orang laki-laki jelas telah dihalalkan oleh Rasulullah s.a.w., sebagaimana tersebut dalam hadis riwayat Bukhari, bahwa Rasulullah sendiri memakai cicin perak, yang kemudian cincin itu pindah ke tangan Abubakar, kemudian pindah ke tangan Umar dan terakhir pindah ke tangan Usman sehingga akhirnya jatuh ke sumur Aris (di Quba').

Tentang logam-logam yang lain seperti besi dan sebagainya tidak ada satupun nas yang mengharamkannya, bahkan yang ada adalah sebaliknya, iaitu Rasulullah s.a.w. pernah menyuruh kepada seorang laki-laki yang hendak kawin dengan sabdanya:
"Berilah (si perempuan itu) mas kawin, walaupun dengan satu cincin dari besi." (Riwayat Bukhari)
Dari hadis inilah, maka Imam Bukhari beristidlal untuk menetapkan halalnya memakai cincin besi.
Memakai pakaian sutera dapat diberikan keringanan (rukhshah) apabila ada suatu keperluan yang berhubungan dengan masalah kesehatan, yaitu sebagaimana Rasulullah pernah mengizinkan Abdur-Rahman bin 'Auf dan az-Zubair bin Awwam untuk memakai sutera karena ada luka di bagian badannya.

Hikmah Diharamkannya Emas dan Sutera Terhadap Laki-Laki

Di haramkannya dua perkara tersebut terhadap laki-laki, Islam ;

1) kepada suatu tujuan pendidikan moral yang tinggi; sebab Islam sebagai agama perjuangan dan kekuatan, harus selalu melindungi sifat keperwiraan laki-laki dari segala macam bentuk kelemahan, kejatuhan dan kemerosotan. Seorang laki-laki yang oleh Allah telah diberi keistimewaan susunan anggotanya yang tidak seperti susunan keanggotaan wanita, tidak layak kalau dia meniru wanita-wanita ayu yang melebihkan pakaiannya sampai ke tanah dan suka bermegah-megah dengan perhiasan dan pakaian.

2)Dibalik itu ada suatu tujuan sosial. Yakni, bahwa diharamkannya emas dan sutera bagi laki-laki adalah salah satu bagian daripada program Islam dalam rangka memberantas hidup bermewah-mewahan. Hidup bermewah-mewahan dalam pandangan al-Quran adalah sama dengan suatu kemerosotan yang akan menghancurkan sesuatu umat. Hidup bermewah-mewahan adalah merupakan manifestasi kejahatan sosial, dimana segolongan kecil bermewah-mewahan dengan cincin emas atas biaya golongan banyak yang hidup miskin lagi papa. Sesudah itu dilanjutkan dengan suatu sikap permusuhan terhadap setiap ajakan yang baik dan memperbaiki.

Dalam hat ini al-Quran telah menyatakan:
"Dan apabila kami hendak menghancurkan suatu desa, maka kami perbanyak orang-orang yang bergelimang dalam kemewahan, kemudian mereka itu berbuat fasik di desa tersebut, maka akan terbuktilah atas desa tersebut suatu ketetapan, kemudian kami hancurkan desa tersebut dengan sehancur-hancurnya." (al-Isra': 16)

Dan firman Allah pula:
"Kami tidak mengutus di suatu desa, seorang pun utusan (Nabi) melainkan akan berkatalah orang-orang yang bergelimang dalam kemewahan itu. Sesungguhnya kami tidak percaya terhadap kerasulanmu itu." (Saba': 34)

Untuk menerapkan jiwa al-Quran ini, maka Nabi Muhammad s.a.w. telah mengharamkan seluruh bentuk kemewahan dengan segala macam manifestasinya dalam kehidupan seorang muslim.
Sebagaimana diharamkannya emas dan sutera terhadap laki-laki, maka begitu juga diharamkan untuk semua laki-laki dan perempuan menggunakan bejana emas dan perak. Sebagaimana akan tersebut nanti.
Dan di balik itu semua, dapat pula ditinjau dari segi ekonomi, bahwa emas adalah standard wang international. Oleh karena itu tidak patut kalau bejana atau perhiasan buat orang laki-laki.

Hikmah Dibolehkannya Untuk Wanita

Dikecualikannya kaum wanita dari hukum ini adalah untuk memenuhi perasaan, sesuai dengan tuntutan sifat kewanitaannya dan kecenderungan fitrahnya kepada suka berhias; TETAPI dengan syarat tidak boleh berhias yang dapat menarik kaum lelaki dan membangkitkan syahwat.

Untuk itu, maka dalam hadis Nabi diterangkan:
"Siapa saja perempuan yang memakai wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka perempuan tersebut dianggap berzina, dan tiap-tiap mata ada zinanya." (Riwayat Nasai, Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)
Dan firman Allah yang mengatakan:
"Janganlah perempuan-perempuan itu memukul-mukulkan kakinya di tanah, supaya diketahui apa yang mereka sembunyikan dari perhiasannya." (an-Nur: 31)

kesibukan ini melanda ku~

this new SEM is really tiring!!so sorry for not writing for a very long time, long time no see~(ammiah melayu)haha..

especially for my family,hmm, sometime i thought dat this thing will never end,
3)tido balik
my life cycle for new SEM,1)bangun pagi-selalunye pkl 6.30,itu klw wktu kt msia tu kire dh pukul 7.30 tu!kadang2 la bgn awl sket, tu pun klw ade roh nk bgn awl,haha

2)solat subuh- pehh, student perempuan mara(dgr2 cte) jemaah subuh! baguz btol!! llki ny ikut rmh la kot,haha,rmh tingkt bawah mmg sllu pgi masjid subuh2,kadang2 ade gak dengr bunyi selipar student tingkt 4 turun nk pgi surau, JARANG nampak tingkt 2 pgi masjid,haha..JARANG bkn X PERNAH, sekali sekala tu ade la, bley la klw nk kire,hmm..

3)tido balik!- ny mmg mesti, coz kuliah start pkl 9 dh skrng,dlu pkl 8, alhamdulillah, nikmat Allah bg,bley tdo lme sket,haha, klw x tdo pn, tgk movie jap or study la sket2,haaa..

4) sarapan-sarapan x tetap! kadang2 makan,kadang2 x.hmm.. klw makan pn makan roti, klw skrng ny dh start mkn corn flakes,haha,corn flakes mesir..

5) pgi Universiti- pgi U jalan kaki,agak jauh gak le, dlm 1 km tu ade kot, klw malas,naek taxi,ataupn klw trlewat,dh nk kuliah ke n so on, tp sllunye ktorang mmg pndai la jgk nk bajet2 mse ny,haha, ntah la,time tgh tulis ny,ttbe trse mcm " ak ny dh msk U ke lom ny??" mcm x cye dh msk U,haha, + kt ovrC!! ke ak mimpi ny??

6)time kuliah- ade practical,PBL,lecture,tutor..bley la jgk klw nk cope,xde cmplicated sgt jadual die, berBEDA ngn ALEX, ktorang mcm free gak le, bley lg nk jln2 makan agin n so on, diorang mcm xdak mse jek,huhu,sian diorang, kuliah besenye habis pkl 12 or 2,ikutla ade ape,kdang2 smpai pkl 10 30 jek,haha,

7)lps hbs kuliah- sllunye pgi makan kt luar, klw nk simple tp best,pgi makan KRIB, mknn mcm fold over,sedap~, klw x pgi mkn nasi kt restaurant GMN or NUSANTARA, dlu ktorang x ske GMN,xnk pgi pn mkn tmpt die, tp skng kire tmpt tu dlu la, x pn pgi 'NUSAN'restoran indonesia~sedap~, klw ttbe rse nk jimat, pgi mkn kt rmh jek,haha..tp jarang la nk jimat2 ny,

* x pnggil GMN tu JI EM EN, sebutan ktorang ialah JEM EN, klw NUSANTARA pnggil NUSAN,haha

8)ptg yg bosan~- ptg2 actlly x taw nk wat pe, tp sllunye x yah tnggu lme2, ttbe jek dh nk mghrib,haha, ntah la,buat ape pn x taw,

9)mlm-klw nk jimat msk la nasi ke, tp sllunye, nasi ADE, tp barang2 laen xdak,haha,bawang n so on, let say, mlm ny, bley jek nk msk nasi, bawang plak ade, MINYAK MASAK xdak! haha, lalok btol~ so skng ny x taw nk mkn pe, haha..

10) mlm yg complicated- mlm sllunye ktorang study, study bnde2 yg dh bljr, x pun wat assignmnt yg 'senang' n 'banyak',haha, depends la, my group mcm senang jek^_^.. klw dh hbs study, pgi la maen game, x pun tgk movie,

11)tdo~ dlu X BEST klw nk tdo, coz my place xdak cadar! tilam tu special sket, tebal sgt! cadar yg bwk dr msia x muat! so 2nd sem ny bli yg baru,pehh, best~haha, mmg menanti saat nk tdo ny! ++ ade background lagu or radio(mmber melalak)(once kne marah ngn org ats!haha)ok~ ny my life generally kt cni, tp insyaAllah by time ade jek bnde2 baek yg dibuat cme s perlulah diletakkan coz tkot x diterima lak^_^,


pics nnti akn menyusul~

ny ade lagu yg di suggest oleh adik,numata-raja jatuh cinta
best gak^_^haha
http://www.youtube.com/watch?v=_nBA8na0y8o